Ruoka syödään syömäpuikoilla, jollei kyseessä ole keittö jolloin ruokailuvälineenä käytetään lusikkaa. Veitsen ja haarukan käyttöä pidetään barbaarisena, koska ne muistuttavat aseita. Tästä syystä ruoka on usein jo valmiiksi pilkottua, paitsi kala tuodaan pöytään kokonaisena ja jokainen irrottaa siitä syömäpuikoillaan paloja.
Kiinalaisen keittiön voi jakaa karkeasti neljään osaan:
- Kantonin keittiöön (Etelä-Kiina) kuuluu olennaisena osana riisi, kirkas kastike ja eläinproteiini. Kantonin keittiö on kuuluisin ja ulkomailla olevat kiinlaiset ravintolat muistuttavat eniten Kantonin keittiötä. Kuitenkin ravintoloissa tarjotaan myös Pohjois-Kiinan keittiön ruokia.
- Pekingin keittiössä (Pohjois-Kiina) käytetään venhätuotteita, kuten nuudeleita. Proteiinia saadaan grillatusta lihasta, kuten lampaan lihasta tai siipikarjasta. Kuuluisin ruokalaji on Pekingin ankka, joka on suuritöinen ruokalaji.
- Sichuanin keittiössä (Länsi-Kiina) käytetään paljon mausteita ja tofua. Shanghain keittiössä (Itä-Kiina) ruokalajit ovat makeampia kuin muissa keittiöissä.
Kiinalaisille yhteisöllisyys on tärkeää ja ruokaa tarjotaan aina toisille. Ruoka tehdään usein wokissa ja tärkeää on ruoan makujen tasapainoisuus. Käytetyimpiä aineksia ovat inkivääri, valkosipuli, erilaiset kastikkeet (Hoi-Sin, oisteri, soija) ja riisi sekä tofu.
Lähteet:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chinese_meal.jpg
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kiinalainen_keittiö
http://oppiminen.yle.fi/kiina/tavat-kulttuuri/kiinalainen-keittio
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti